Lauantaina puoliltä päivin tuttu näky kylämme raitilla, Suokuokan kauppa-auto kurvaa entisen kyläkaupan pihaan. Pieni joukko vakioasiakkaita on jo ehtinyt tovin autoa odotella, samalla on vaihdettu viikon kuulumiset.

Hermanni Nieminen yhdessä vaimonsa Sanne Seppälän kanssa tekivät suuren muutoksen elämässään ja palasivat etelän kiireistä takaisin kotiseudulle Kesälahden Varmoon. Pian tämän jälkeen syntyi yritys, Sekatyöliike Suokuokka Oy. Vuonna 2009 kauppa-auto alkoi kiertämään läpi Keski-Karjalan kylien ja kontujen. Kotikyläni tuli mukaan ajo-ohjelmaan heti alusta alkaen.

Nykyisin kauppa-auto palvelee kyläläisiämme lauantaisin, pysähtyen entisellä kyläkaupalla. Hermanni Nieminen kertoo että palvelu jatkuu niin kauan kuin asiakkaita riittää. Hän näkee työssään useita hyviä puolia, ulospäin suuntautuneena hän pitää tarinoinnista asiakkaidensa kanssa ja sen kyllä huomaa. Kahdensadan kilometrin päivälenkille mahtuu monenmoista tarinaa.

Suokuokalla kauppa-autoja on kesäaikaan ajossa kaksin kappalein, talvella tahti hiipuu niin että ajoja suoritetaan yhdellä autolla viitenä päivänä viikossa. Sunnuntait ja maanantait huilitaan, huolletaan autoa sekä tietenkin kuskia. Kaikesta kiireestä huolimatta Hermanni on löytänyt aikaa myös harrastuksille; kesäteatteri, moottoripyöräily ja vanhat autot täyttävät perheen lisäksi vähät vapaa-ajat.

 

Kauppias-Hermanni-Nieminen2-normal.jpg

Kauppias Hermanni

 

Mitäpä ei kunnon kauppias tekisi asiakkaidensa eteen...

Hermannilta saa myös tarvittaessa tavaroiden kotiinkuljetuksen. Hän kertoi hauskan tarinan siitä kun vakioasiakas oli soittanut ja kertonut olevansa estynyt saapumasta kauppa-autolle.  Asia oli sitten ratkaistu niin että kauppalista oli jätetty talon ulkomaton alle, kauppias keräillyt puutelistan mukaiset tavarat ja kantanut sitten maidot sekä muut tykötarpeet asiakkaan jääkaappiin. Asiakaspalvelua parhaimmillaan! 

Kyläkaupan pysäkillä tapasin asioimassa myös tuttavani joka kertoi kauppa-auton olevan tärkeä kohtaamispaikka muutamille kyläläisille, tämän myös Hermanni vahvistaa. Hän kertoo kiertävänsä kyliä ja tapaavansa mummoja joiden ainoat viikottaiset kontaktit naapureihin saattavat olla enää viikottaisten kauppa-autoreissujen yhteydessä.

Varsinkin kesäaikaan Suokuokan firmassa riittää huisketta ja kiirettä. Hermanni ja Sanne pyörittävät kahden kauppa-autonsa lisäksi vielä kesäisin Varmon Kyläkauppaa. Ehtivätpä he mukaan myös maallemuuttajista kertoneeseen TV-sarjaan joka pyöri jokin aika sitten YLEn kanavilla. Parhaimmillaan Suomessa oli myymäläautoja vuonna 1970, jolloin teillämme palveli 1200 myymäläautoa. Nykyisin kauppa-autoja on jäljellä enää muutama kymmenen. 

 

kauppa-asioilla-normal.jpg

Asiakaspalvelua

Kauppa-auton hintataso on asiallinen, ja on verrattavissa pienen ruokakaupan hintatasoon, Hermanni kertoo. Valikoima on mahdollisimman monipuolinen pienet tilat huomioiden. Tunnen piston sydämessäni siitä että liian vähäiset ovat omat asioinnit olleet. Asukkaiden soisikin sankemmin joukoin suosivan tätä Suokuokan tarjoamaa palvelua .