Elämysvoimaa luonnosta

 

Maailmalla putkahtelee aina väliajoin erilaisia ”hyvinvointitrendejä” joiden elementit ovat meille maalla asuville tai maalta juuret omaaville olleet aina tavallaan itsestään selvyyksiä. Yksi näistä nousevista hyvinvointibuumeista on luonto-/ekoterapia joka perustuu luonnon parantavien voimien apuun erilaisissa ihmisten ongelmissa. Kokemusten kautta on tiedetty että luonto eheyttää ja kuntouttaa, luonnossa oleminen helpottaa stressiä ja metsässä kävely rauhoittaa mieltä. Kuitenkin asiasta on melko vähän tehty varsinaisia tutkimuksia. Nyt onkin havahduttu siihen että luonnossa oleminen ja siitä nauttiminen on tärkeä keino erilaisissa kuntoutuksissa, mielen hoitamisessa, kasvatuksessa ja koulutuksessa.

Monissa vanhoissa kulttuureissa, myös täällä meillä Suomessa, luonnosta haettiin vastauksia ja opastusta elämän eri tilanteissa. Niin puilla, kasveilla kuin eläimilläkin oli oma merkityksensä.

Ruotsissa luontoterapiaa on tutkittu enemmän ja se onkin yksi johtavia maita tällä mielenkiintoisella saralla. Tutkimuksissa on saatu erinomaisia tuloksia mm. pitkäaikaissairaiden hoidossa. Onpa Ruotsissa jo lukuisia hoivakoteja joissa hyödynnetään luonnon parantavia vaikutuksia hoivatyössä. Esimerkiksi puutarhahoidon ympärille on syntynyt monia vanhusten hoivakoteja ja tulokset ovat olleet erinomaiset.

Luonnon energioiden aistiminen on luonnollista meille ihmisille. Olemme muinaisista ajoista lähtien tienneet millaisissa paikoissa ympäröivässä luonnossa meillä on ollut hyvä olla tai millaisissa olomme muuttuu raskaaksi ja ahdistuneeksi. Monilla on ollut tapana mennä eräänlaisiin voimaa antaviin paikkoihin vaikkapa vain hiljentymään. Meidän perinteiset harrasteemme marjastus, sienestys, kalastus ja metsästys ovat aina olleet, myös sen lisäksi että niillä on saatu lisäsärvintä ruokapöytiimme, tärkeitä ja terapeuttisia. Tämän merkitys on korostunut entistä enempi nykypäivän hektisessä ja suorituskeskeisessä maailmassamme.

 

DSCN1582.jpg

Jylhä mänty Hiienvaaran kupeessa Erakkorantaa vastapäätä (hiisi on aiemmin tarkoittanut pyhää lehtoa, kultti- ja uhripaikkaa)

 

Muutamista tutuista puista ja eläimistä…

Mänty – on sydämeen ja keuhkoihin vaikuttava puu. Entisaikaan tavattiin meillä Suomessakin rakentaa keuhkotautiparantolat jylhien mäntymetsien keskelle. Männyn tuoksun sanotaan tekevän hyvää keuhkoille.

Paju – on veden elementin puu. Sen sanotaan auttavan luovuuden ja inspiraatioiden löytämisessä sekä lisäävän mm. naisenergiaa. Paju on myös hyvin antiseptinen – mm. aspiriini on tehty pajun aineksia kopioimalla.

Koivu – tutun puumme hoitavat ominaisuudet on tunnettu kauan. Koivuvasta antaa energiaa ja tuo virkistystä. Koivunmahlasta on kehkeytymässä Aloe Veraan rinnastettava hittituote maailmalla. Vahvasti tässä kehityksessä mukana on ollut myös itselleni tuttu, Tohmajärveläinen Maarasten perheyritys Nordic Koivu joka ansiokkaasti on vienyt koivunmahlatuotetta maailmalle, erityisesti Aasiaan. Koivua kutsutaan vahvan energian puuksi.

Kuusi – on monipuolinen hoitopuu. Se on tuonut myös turvaa ja suojaa. Sen alla on nukuttu, pidetty sadetta tai suojauduttu liialta auringolta. Se koetaankin turvalliseksi ja suojaavaksi puuksi. Lehtikuusi on sen sijaan enemmän shamanistinen puu. Vanhoissa uskomuksissa sen käpyjen ja pihkan tuoksun sanottiin olevan portti muille tietoisuuden tasoille.

Lehtikuusi.jpg

Shamanistinen lehtikuusi

Pihlaja – ”Pyhät on pihlajat pihoilla, marjat vielä pyhemmät.” Näin sanotaan Kalevalassa. Olemme uskoneet pihlajan suojelevaan voimaan ja sellainen pitikin istuttaa aina pihalle. Pihlajanmarjojen on sanottu nostavan henkistä värähtelyä ja vievän rukoukset helpommin taivaaseen.

Karhu – on meille suomalaisille yksi myyttisimmistä ja merkittävimmistä eläimistä. Karhu on vanhassa kansanperimässämme niin pyhä ja kunnioitettu että sille on annettu eri kutsumanimiä peräti parisen sataa; Otto, Matti, Antti, Nokinen mies, Kouvo, Metsävaari, Otso, Kontio, Äijä, Mettän kuningas, Haltia, Mesikämmen …

Karhun ilmestymistä on kuvattu seuraavasti; ”Hiljaisuuden rikkoo punakyljen hätäinen varoitus ja samassa tummien puiden keskellä on karhu. Risahdustakaan ei kuulu, suuri eläin ilmestyy vain paikalleen. Lihaksi ja luuksi materialisoitunut henkiolento.”

Hirvi – on ollut meille elinehto. Siitä on saatu nahkaa, lihaa ja luita joita on käytetty moniin eri tarkoituksiin. Hirvi edustaa symbolisesti sitkeyttä, ylväyttä ja itsearvostusta. Sen suuri koko ja majesteettisuus on puhuttanut suuresti.

Susi – edustaa vanhaa viisautta ja opettajan voimaa. Se on myös rohkeuden edustaja. Vanhan perinteen mukaan täydenkuun aikana ulvova susi kertoo yhteydestä mystisiin ja henkisiin asioihin.

 

Luonto parantajana

Puista, kasveista, eläimistä, linnuista, kivistä, vedestä – kaikesta ympärillämme löytyy eri kansojen perinteessä runsaasti tarinaa – varsinkin niiden parantavista vaikutuksista tai henkisistä merkityksistä.

Tuttua meille ovat monet terveysväittämät ja uskomukset kuten ”karpalomehusta saa apua virtsatietulehduksiin, nokkoshaude auttaa nivusvaivoissa ja vaikkapa se että puu parantaa selkävaivoja …”

DSCN1593.jpg

Jääkansi valtaa talven myötä koskenkin